Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2017 09:47 - Константин Драгов ни учи как направим живота си празник
Автор: desitomova Категория: Други   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2017 11:45


Десислава Томова

image


Константин Драгов е представител за България на една от най-големите доброволчески НПО – „Изкуството да живееш“. Работи в 155 страни. Докоснала живота на 370 милиона души. Основана през 1981 г. от Шри Шри Рави Шанкар.

По професия той е строителен инженер. Завършил е в САЩ, където живее 6 години и се запалва по йога. В началото търси курс по медитация, защото тя подобрява концентрацията и паметта и така открива „Изкуството да живееш“. Изкарва този курс, но също така изкарва и курс по дихателни упражнения.

Константин е убеден че, чрез редовното практикуване на правилното дишане и медитация може да се допринесе за личностното и духовно израстване на човека, а също и за  пълноценното и качествено свързване с другите.

Кое прави хората щастливи?

Това, което помага на хората е да се освободят от стреса и напрежението. Животът ни е толкова напрегнат. Хората са претоварени. През цялото време умът ни е или в бъдещето, притесняваме се, тревожим се или пък мислим за миналото, съжаляваме, ядосваме се. Рядко живеем за настоящия момент – тук и сега. Ако го постигнем, това ще ни направи щастливи. Трябва да вземем пример от децата. Те винаги са на 100 %.

Как съчетавате древното с модерното във Вашата практика?

Те нямат конфликт по между си. Модерното надгражда древното. Много наблягаме на дишането, което е станало вече като необходимост, неизменна част от всекидневието ни. Това, което ние откриваме е, че дишането е свързано с емоциите. Когато имаме неприятности можем да балансираме душевното си състояние чрез дишане. Когато човек се ядоса ритъмът на дишане е един, като се изплаши, друг, когато сме по-спокойни или радостни, тогава повече вдишваме. На всяка емоция съответства ритъм на дишане. Използваме тази взаимовръзка чрез дишането за да повлияем на емоциите.

Какво е Вашето кредо?

Вярвам, че човек първо трябва да се погрижи добре за себе си. Да бъде в добра физическа и умствена кондиция. Тогава той може да бъде полезен на другите хора. Когато ние сме радостни, щастливи, това даваме на другите. Ако сме подтиснати, разочаровани това ще предаваме на другите. Всеки ден практикувам малко медитация, малко дихателни упражнения, грижа се за правилното хранене.

Трудното живеене съпътства съвременния човек? Как личността да запази хармоничността си?

В днешно време много от лекарите и учените твърдят, че близо 90 % от болестите, които носи съвременния човек са на психосоматична основа. Коренът е стреса и напрежението. 80% от токсините, които сме натрупали в тялото се освобождават чрез издишането. Това е основният начин, по който се пречиства организма ни. Средно човек използва около 30-35% от капацитета на белите дробове. Ако използва по-голям процент ще се пречистваме по-добре и ще имаме повече енергия.

Какво включва курсът „Изкуството да живееш“?

Наричаме този курс „Програма за щастие“. Това е кратко ръководство как да бъдем щастливи в съвременният свят. Има много практични техники, които човек може да си прави всеки ден по няколко минути след работа за да се зареди с енергията, която му е необходима за да бъде със семейството си.

Как йогата помага за разгръщане пълния потенциал на личността?

Йогата е начин на живот. Тя ни учи да бъдем по-осъзнати. Повечето хора не си дават сметка как дишат, не осъзнават притесненията си, тялото си освен ако не почувстват болка. Йогата ни учи как да управляваме собствения си ум. Когато го постигнем той идва в настоящия момент и тогава ние много повече се наслаждаваме на живота. Йогата създава радост и ни прави по-умели в ситуациите, в действията ни. Тогава отношенията ни с хората ще бъдат много по-добри, защото ние ще реагираме по много по адекватен начин на ситуациите.  

Имате специална програма за затворници. Успявате ли да намалите насилието?

Това, което споделят самите лишени от свобода е, че след като минат дихателната техника Сударшан крия те спят много по-добре. Успяват да се освободят от натрупаните негативни емоции и желанието за отмъщение, гневът, агресията изчезват. След тази дихателна техника те са радостни, в добро разположение на духа.

Много научни изследвания са правени върху нея как тя влияе върху мозъчните вълни. И положително тя много успокоява.

Интервюто е публикувано в брой 6, 9-15 февруари 2017 г. във в. "Лечител".

image

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 492016
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930