Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2008 01:22 - Импровизации с Kinesthetic Project
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 3293 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2008 11:14


Хореографите Станислав Генадиев, Виолета Витанова и балерината Елена Пампулова за възможните интерпретации на живота с езика на движенията Десислава Томова

image
Виолета Витанова

През последната седмица на септември на няколко места в София ще се състои Sofia Dance Week – международен фестивал за съвременен танц. В програмата на вълнуващото първо издание има спектакли от световна класа и известност – френски, италиански, белгийски и турски. Във вторник от 20 ч. на сцената на театрална работилница “Сфумато” е българското участие на Kinesthetic Project. Това са група млади професионалисти и съмишленици, които вече имат няколко успешни спектакъла зад гърба си: небезизвестните хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев, художникът Мирослав Йорданов, сценографът Огняна Серафимова-Пенева и
културологът Диана Папазова. В този проект също така взима участие и 24-годишната балерина от Софийската опера Елена Пампулова. За възможните интерпретации на живота чрез съвременния танц разговарям с младите даровити танцьори Станислав, Вили и Елена, които в рамките на феста ще покажат две представления – Imago и Void.
След участията си в

спектаклите на швейцарската танцова компания Linga

те поставят началото на професионалната си кариера с първия си независим проект – мултимедийния спектакъл Imago. Той беше подкрепен от фонд „Дебюти” и спечели втора награда на конкурса за съвременна хореография през 2007 г., както и наградата „Икар” за дебют на Съюза на артистите в България. Това е първото сериозно признание за младия екип.
image
За проекта Void екипът е събран от Мирослав Йорданов, чийто текст е и отправна точка за хореографите. Още в началото на работата към тях се присъединява Диана Папазова. Тя помага за концептуалното кристализиране на спектакъла и дава името, с което той се представя на публиката. Void e най-висша абстракция, малко познат метод на медитация, използван от Ц програмистите за достигане на динамични данни, намиращи се в паралелни измерения. След продължително търсене танцьорите изграждат различни състояния на духа и тялото. Виолета Витанова разкрива как спонтанните танцови импровизации интерпретират драматургичния текст: “Има различни начини. В зависимост от самия откъс от текст можеш да импровизираш върху настроението от текста, върху някакви чувства, ако има герой. Голям е наборът от методи, които могат да се използват. Можеш да се опиташ

да го пресъздадеш буквално и след това да не изглежда така

а по-абстрактно. Иначе може да се подходи емоционално или пряко, това са два от вариантите. Ритмиката на текста може да създаде ритмика на движение, която пък да създаде свои образи.” На националния конкурс за съвременна хореография на фондация „Хюмартс” Виолета Витанова участва заедно с Елена Пампулова с “Outline” (преведено от англ. “силует”), където двете танцьорки предават извънредно успешно концентрация от абстрактни мисли по хореография на Станислав Генадиев и Виолета Витанова. “Outline” беше представен и на фестивала „Артмосферикс”.
image
Елена Пампулова е завършила балетната академия при Болшой театър в Москва. Танцува в целия класически репертоар, пътува по турнета. Участва с различни трупи на различни фестивали. Още от самото начало й харесва по-свободният, по-нетрадиционен начин на изразяване на телата. В момента е артист на свободна практика. Двете момичета активно се интересуват от наболели проблеми като унищожаването на девствената българска природа. “Много е жалко, че такива прекрасни места – природа, море - се съсипват от строежи, бетон. Аз ходя на Карадере от 15 години, имам къща в Бяла и е много неприятно да наблюдавам отстрани цялата тази картинка: как се издигат хотели и комплекси буквално пред очите на хората”, споделя Елена. “Хубаво е да се запазят природните ни богатства, защото, ако всичко се застрои, както се планира да се направи, вече няма да има интерес в България да остане природа. А в момента все още има места, непокътнати от бетона и грозните големи хотели. Ужасно е например състоянието на Свети Влас, Слънчев бряг и Несебър. Във връзка с това имах идея за един проект “Природа-човек-индустрия” за фонд “Дебюти”, доверява Виолета Витанова.

Двете са постоянно търсещи и в напрежение

Елена е класическа балерина и има по-малко общо със съвременната хореография. Виолета е завършила Националното училище за танцово изкуство и споделя удоволствието от работата си с швейцарската танцова трупа “Линга”: “Спектаклите, изградени върху импровизация, много помагат за личностното развитие. Може би, ако не бях участвала в тази трупа, нямаше да се върна в България със самочувствието, че мога да направя свой собствен продукт. Малко или много, като работиш с такива хора, си повлиян от техния стил и начинът им на движение е като код в тялото ти. Трудно е да го преодолееш, докато чрез импровизацията намираш свой собствен начин на израз”.

Основните творчески двигатели за Станислав Генадиев са най-близките му хора и неговата половинка в живота и на сцената – Виолета Витанова. Той споменава нещата, които не би направил заради работата си: “Много зависи какво точно се изисква от мене. Бих направил компромис - зависи до каква степен това, което се иска, ми допада. Вече са се случвали такива неща, правили сме проекти за пари. Най-неприятното в подобни ситуации е това, че хората не разбират с какво точно се занимаваш и искат от тебе да правиш нещо посредствено.” Понякога се случва той да изненадва себе си съвсем спонтанно. Когато създава нов танц,

визуализира нещата с камерата си и се опитва да ги запомня                
                                                                                                                                         Станислав Генадиев


image Най-значимата му победа до момента е наградата           „Икар”. След това признание много хора започват да се интересуват от работата му в екип с Виолета Витанова и други млади артисти.
Сега режисьорът Явор Гърдев подготвя спектакъла "Калигула" от Албер Камю, който скоро ще се играе на сцената на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Двамата хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев са поканени от него да поставят определени сцени от представлението. За Виолета това е първият път, когато работи с актьори. “Много неща преоткривам чрез тях. Явор Гърдев е суперерудиран, умен и точен човек. Работата с него е голямо удоволствие”, казва Вили. При Станислав е втори такъв опит. Той беше асистент-хореограф в програма “Изход” на театър “Сфумато”. Срещата на тримата професионалисти несъмнено ще роди успешен продукт.

Статията е публикувана във вестник "Новинар" на 20.09.2008 г.

image











Тагове:   Project,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 491141
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930