Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2009 13:25 - Български екип работи по филма “Тя лъже” с награда “Гоя”
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1987 Коментари: 0 Гласове:
0



                                                                                           Десислава Томова


imageНаградата „Гоя” (ХХIII издание) в категория фикция за късометражен игрален филм получи лентата „Тя лъже” (Miente) на режисьорката от Саламанка Изабел Де Окампо. Дойна иска да направи подарък на по-малката си сестра, но за да успее ще трябва да рискува живота си. Тук става дума за имиграцията и проституцията, теми които авторката открива на улица “Монтера” в Мадрид. За главната роля е подбрана Цвета Жуковска. Продукцията е с продължителност от 15 мин., снимана е на 35 мм. лента през януари 2008 г. Ето няколко думи на Изабел за това как се е родила идеята: “Живея в центъра на Мадрид, често минавам по улица “Монтера” – улицата на проститутките. Те изглеждат привлекателно. От миналата година превърнаха тази улица наполовина в пешеходна. Една вечер като се прибирах към вкъщи се вцепених при вида на огромен човек застанал на тесния коридор между оградите. Той не ме пускаше да мина.   

Далеч съм от мисълта да падна духом (както се пее в песента), погледнах свирепо, така че ако бяха поставили огледало пред мен щях да се уплаша от самата себе си. След пет секунди – не можете да си представите колко траят пет секунди, гледахме се право в очите докато накрая той отстъпи и се оттегли за да мога да мина. И смеейки се ми каза: “ Спокойно, започвам да те уважавам.”    
 
Голяма част от снимките на филма са осъществени в София от български екип. Хората, които работиха всеотдайно са: актьорите – Даниела Тенева (театрална школа „Камбана”), Мая Петрова, Юлияна Сайска, Николай Чилов, Явор и Миро; преводач – Десислава Христова, първи асистент режисьор – Боримир Илков – Боно, втори асистент режисьор – Добромир Христосков, директор продукция – Йово Панчев
Асистент продукция – Силвия Христова, Десислава Христова, оператор – Алваро Гутиерес, фокус – Карлос Терон, първи асистент оператор – Пламен Желязков – Фламбе, звук – Краси Сапунджиев, художник – Йово Панчев, декор – Янко Велков – Янеца, Александър Предов, костюми – Арма Стоянова, фотограф на продукцията – Чавдар Цочев.
 
Филмът е един от най-успешните късометражни продукции от Испания в последните няколко години. Получил е над 30 награди на различни местни и международни фестивали.  

 

Информацията е публикувана във в. "Новинар" на 11.02.2009 г.

 

image



Тагове:   награда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 492121
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930