Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 22:53 - Младежи разрешават конфликти като на игра
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1884 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2009 12:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Десислава Томова

image
Театър “Цвете” работи с деца в неравностойно положение.

Над 150 младежи от цяла България се събраха неотдавна в София, за да вземат участие във втория национален фестивал на социалния театър АГОРА. В рамките на 3 дни на сцената на читалище „Славянска беседа” бяха показани деветнайсет театрални представления. С помощта на публиката младежите на възраст от 13 до 25 години търсиха алтернативни начини за разрешаване на ежедневните си проблеми. Домашното насилие, агресията в училище, екологията и човешките взаимоотношения са едни от най-често срещаните теми, разработени в представления по истински случки, преживени от участниците в театрално-дискусионните групи. „Ярост”, „Адреналин” и „Между шамарите” са заглавията на три от деветнайсетте спектакъла на участници от София, Благоевград, Гоце Делчев, Горна Оряховица, Велико Търново, Търговище и Златоград.

Фестивалът АГОРА е зaключителната дейност от втората фаза на проекта „Граждани на Европа”, реализиран от театър „Цвете” и финансиран от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа. По този проект екипът на театър „Цвете” обучи над 40 младежки лидери, които да популяризират техниките на форум театъра и да създадат нови театрално-дискусионни клубове в своите градове. Поради благородното и позитивно влияние, което този тип социален театър оказва върху публиката и участниците в него, ръководителката на проекта Цвете Янева бе отличена с награда за Вдъхновяващ лидер на церемонията по връчването на първите в България награди за личностно развитие „Същност” в Модерен театър в София. Наскоро (през май 2009 г.) почина основателят на форум театъра - бразилският режисьор, писател и политик Аугусто Боал, и този фестивал дойде сякаш, за да почете паметта на своя основоположник.

image

 

Театър “Цвете” работи за и с млади хора в неравностойно положение. Чрез театър и драма-техники екипът провокира личностното развитие, предпазва и помага в социалните, здравни и образователни проблеми на подрастващите.

Дълго време Цвете е професионално дезориентирана. Не иска да учи в езикова гимназия - вижда й се грандоманско. Разбира се с момчетата и решава да учи в техникум. Озовава се в МЕИ и след това работи известно време като инженер. Още в техникума се запознава с първата си любов. И до днес той е неин съпруг. Имат три деца. Цял живот е била заинтересована от културата и изкуството. И решава да започне да се готви да кандидатства във ВИТИЗ. Успява да завърши “Режисура за куклен театър”. Актьорите, с които работи тогава, са част от днешния състав на театър “Цвете”.

 

Цвете Янева: Заразявам хората с мечтите си

  - За втора поредна година се провежда националния фестивал на социалния театър “Агора”. Какво цели тази инициатива?

 - Това е форум, в който млади хора от седем града се събират, за да покажат на сцената проблемите, които най-много ги вълнуват. Те търсят идеи за тяхното разрешаване. Тези идеи идват от страна на зрителите, които излизат на сцената и дават предложение как е възможно да бъде променено представяното събитие в позитивна посока. В този интерактивен театър, по-известен като форум театър, младите хора в обезопасена среда пробват различни модели на поведение, така че да се поучат или да изберат за себе си най-адекватното за тях разрешение на някакъв проблем, който може да им се случи в реалния живот. Това е един вид тренировка, репетиция за живия живот. В този процес ние ги учим те да взимат активна позиция към разрешаването на собствените си проблеми.

image

- По какъв начин може да се постигне усещането за сила, енергия и свобода на личността?

 - Това е един доста сложен въпрос. Всеки си намира чалъма как да се енергезира. Събирането на 250 човека от цялата страна, които вече се познават и които в една или друга степен имат общ поток на мисли, емоции и желания, довежда до едно безкрайно енергизиране на всички и на цялата атмосфера. Това е един начин за зареждане. Тези срещи са голямата мотивация на децата да работят, изключителна радост и обмен на безкрайна енергия.

- Кой е човекът, оставил най-голям отпечатък върху вас?

 - Баща ми.

- Доколко форум театърът успява да повлияе на включените в процеса – актьори и зрители?

 - В едно от представленията, в което беше представен проблема за контактите между деца и родители, едно момче от публиката излезе на сцената и пожела да влезе в ролята на бащата, с който дъщерята имаше конфликт. Какво ли не се опита и накрая нашата актриса, която беше в ролята на дъщерята му, тегли една майна и си излезе. Момчето разбра колко е трудно на родителите да намират общ език с децата си, т.е. с тях самите. Проблемът се разглежда от различни гледни точки. За да участваш в една проблемна ситуация, ти имаш някаква мотивация. Това помага за личностното развитие. Ставаш психологически гъвкав и мобилен в решаването на различни задачи. Форум театърът има за цел да информира хората по най-различни проблеми, които се нуждаят от институционална помощ. Не могат просто така да бъдат разрешени. Това е например зависимост от дрога, от алкохол... При решаването на всеки един казус изпълнителите трябва да бъдат подробно информирани и подготвени.

image - Как успявате да стимулирате екипа си и творческия процес?

 - Предполагам, че само с мерак. Аз толкова много искам и мечтая, толкова много си говоря за мечтите, че сигурно ги заразявам с това, че аз сама се хвърлям в работата.




Материалът е публикуван във в. "Новинар" на 18.07.2009 г.


image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488588
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031