Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2012 02:22 - Sofia Short Challenge за четвърти път. Иван Москов: „Избраният филм и клип ще бъдат показани на международните фестивали „КЛУШ” и „САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ””
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 2445 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2012 02:23


Десислава Томова

Тази година е четвъртото издание на Sofia Short Challenge. Основоположници на тези предизвикателства са CineMafia (Методи Петров, Ясен Пехливанов, Иван Москов...). Тези кино събития имат вече 7 годишна история. Предизвикателства се правят под всякаква форма, с различни теми – за деня на влюбените, за деня на детето, Horror Film Challenge...

На 1 март в Дома на киното организаторите от CineMafia обявиха темата тази година, която е : “3 ЧАСА, РЕЗОНАНС И ЧАДЪР”. За всеки за когото това не бяха неговите “съставки”, но все пак му се снима можеше да се залови със заснемането на видео клип на едно от трите предоставени парчета на групите Nasekomix, Leepra Delux и VIPERFISH. Екипите имаха на разположение 336 часа до 15-ти март да измислят, заснемат, монтират и предадат филмите си. Прожекцията на всички филмчета е на 18 март в 12 часа в кино „Люмиер”.

На 19 март в бар “Rock It” от 20:00 часа (улица “Бенковски”, срещу “Чайната”) трите банди ще затворят кръга на филмовото предизвикателство със страхотен концерт.

За условията, наградите и предизвикателствата да правиш филмови състезания разговарям с Иван Москов:

Как подбирате съставките (темата) на менюто за фестивала?

Безотговорно. На маса. Тази година са три думички, които искаме да се свържат логически във визуалния разказ на претендентите.

Какви са ограниченията за участие, които поставяте?

Всички филми трябва да имат английски субтитри. Не се допускат филми с нецензурен кино език, с обидно, пропагандно и/или дискриминационно съдържание, на расов, религиозен, полов или политически принци, както и филми с по-голяма дължина от 4 мин. заедно с надписите. Eкипите имат пълна свобода да изберат жанра на своя филм, дали ще е комедия, хорор, драма, фантастика и т.н.

Относно музикалните клипове няма да бъдат допуснати предложения с дължина по-голяма от дължината на песента. Всяка от бандите ще избере своя фаворит. Избраникът ще отиде на един от фестивалите, които София Филм Фест урежда.

Защо се спряхте точно на тези музикални групи?

Те правят много киномузика, много визуална е и можеш да си представиш много неща на техните парчета. Ние като организация заедно с групите решаваме кой е най-добрият клип за съответното парче и той става официално видео към това парче.

По какво вашето филмово предизвикателство се отличава от други подобни събития като Cinema Sports, Done in sixty seconds, конкурсите на Nisi Masa и др.?

Основната разлика е в правилата за участие, начина по който се организират и провеждат.

Какъв е наградният ви фонд?

Избраният филм и клип ще бъдат показани на международните фестивали „КЛУШ” и „САРАЕВО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ” в рамките на операция “Кино”, където авторите ще могат да си създадат още контакти и така да продължат да се популяризират. Ние не предлагаме материални награди, а по-скоро насърчаваме вътрешната потребност на младите да създават късометражни филми. Все пак ще връчваме една награда за анимация или игрален филм и една за музикален видео клип.

Какво е истинско предизвикателство за вас?

Предизвикателство е, че продължаваме и успяваме да мотивираме много хора да участват в нашите събития.

Какъв е пазара за късометражното кино?

Филмчетата ще се разпространяват в Интернет, по фестивали. Някоя от телевизиите може да купи късометражен филм за да го излъчи. Извънредни прожекции на късометражни филми или DVD-та с късометражни филми не се планират.

Интервюто е публикувано на 18.03.2012 във вестника на 16 международен София Филм Фест

image

 


 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488632
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031