Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2017 09:59 - Стефан Китанов: Опитвам се да бъда честен с хората и себе си
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Десислава Томова

image

Стефан Китанов е български продуцент, фестивален директор, разпространител на филми.

Той е роден на 31 октомври 1961 г в София. Завършил е „Финанси и кредит“ във ВИИ „Карл Маркс”, София (1984) и „Кинознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (1991). През 1993 и 1994 живее във Великобритания и учи „артс мениджмънт“ в „De Monfort University”, Лестър, със стипендия на Британския съвет.

От 1992 до 1999 Китанов е директор и програматор, а от 2003 менажира Дома на киното в София. С основаването на продуцентските фирми РФФ Интернешънъл (1994) и Арт Фест (2001), започва организирането на ежегодни филмови фестивали в България. В качеството си на директор и продуцент реализира Мюзик Филм Фест (1997 и 1998), София Мюзик & Филм Фест (1999 и 2000) и Международния кинофестивал София Филм Фест (от 2001), както и няколко по-малки филмови събития. София Филм Фест е влключен в класацията на сп. “Варайъти” сред 50-те най-значими за киноиндустрията филмови фестивали в света и е признат за най-мащабния и успешен български кинофестивал. През 2010 София Филм Фест е акредитиран от FIAPF като състезателен фестивал със специализиран конкурс.

През последните 20 години Стефан Китанов е продуцирал над 15 филма и е работил с режисьори като Рангел Вълчанов, Стефан Командарев, Теди Москов, Тони Палмър, Петер Бросенс, Джесика Удуърт, Душан Милич, Надежда Косева, Николай Йотов, Андрей Кошак, Златина Русева. „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ бе селектиран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар“ и разпространен в близо 100 държави от 5 континента. „Белгийският крал“ на Петер Бросенс и Джесика Удуърт имаше световната си премиера във Венеция и открива 21-вото издание на София Филм Фест.

От 2000 г. насам Китанов е разпространил в България около 100 европейски филма на режисьори като Вим Вендерс, Михаел Ханеке, Нури Билге Джейлан, Ларс фон Триер, Аки Каурисмаки, Тери Гилиъм, братя Дарден, Данис Танович, Франсоа Озон, Фатих Акин, Кен Лоуч, Андрей Звягинцев, Кристиан Мунджиу и др.

Китанов е бил член на международните журита на фестивалите във Венеция (два пъти), Кан, Карлови Вари, Москва, Ереван, Висбаден, Франкфурт, Мотовун, Вологда, Торун, Комаром, както и в журито за наградата „Лукс“ на Европейския парламент. От юни 2003 г. той е член на Европейската филмова академия. В продължение на 10 години Китанов е сред експертите, консултиращи борда на ЕФА за определяне на номинациите за Европейските филмови награди. В периода 1997-2000 е национален представител на България в управителния борд на ЕВРОИМАЖ, Страсбург. Китанов е носител на наградите „Мениджър на годината“ на Европа Синемас, „Златно перо”, „Златна мартеница” и „Златен век” на Министерство на културата.

Филмовият фестивал, на който сте идеолог и директор в началото тръгна като „Рок филм фест“. Как си съжителстват с днешна дата киното и музиката?

Its Only RocknRoll but I Like It!

Съжителството на киното и музиката при мен е като във филм на Вим Вендерс – не могат един без друг. В началото беше повече музиката. Сега е повече киното. Но двете неща се преплитат, допълват, вдъхновяват едно-друго.

Преди да завършите „Кинознание“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ вие сте учил „Финанси и кредит“. Какво е да си културен мениджър в страна като България? Налагат ли се много компромиси?

България е страна, в която желанията изпревават възможностите. Трябва да си малко луд, много гъвкав, решителен и склонен към риск, за да реализираш идеите си или поне част от тях. Тук не работи: имам проект, финансирам го, подготвям го и след това го правя. По-скоро е: имам проект, подготвям го, правя го и евентуално го финансирам. Но това е постфактум. Въпреки всичко ни предстои 21-вия София Филм Фест и през цялата година в офиса и Дома на киното сме 20-ина.

Как успяхте да убедите да гостуват в България толкова изтъкнати кинотворци като Тери Джоунс, Вим Вендерс, Тони Палмър и много др.?

Бях искрен. И те ми повярваха.

Кое е в състояние да Ви разколебае?

Преумората в колегите ми. Когато се стигне до такова състояние, ми е все едно, искам само да се преодолее.

Какво е мястото на семейството Ви във Вашия живот? Как успявате да съвместявате натоварения си график с личния си живот?

Личният ми живот, работата и семейството ми са едно цяло. Когато мога, пътувам с жена ми по фестивалите, рядко и много щастливо – и с дъщеря ни. Когато не пътувам – съм си вкъщи. Сега живеем във фамилната ни къща в Трън. Ако не съм в Трън, значи пътувам.

От 2008 г. стана традиция да отбелязвате Стефановден в Дома на киното. Какво е за Вас споделянето на този празник?

Споделен празник. Обичам да споделям позитивните емоции. Обичам да споделям вкуса си към музика и кино. И да правим общи неща със Стефановци. В „Светът е голям“ има трима стефановци – Командарев, Вълдобрев, Китанов. На Стефановден към нас се присъединява и Попов/Пърси. Във Фестивалния бенд има трима Стефановци – Китанов, Лаудин и Ухрик. Често се присъединява и Вълдобрев. В тазгодишното балканско жури на фестивала има трима Стефановци – Лаудин, Ухрик и Вълдобрев. Където има трима Стефановци, има празник.

Какъв е Вашият манифест?

Айде! Давай напред. Не гледай назад.

През 2016 година на 24 май бяхте удостоен от Министъра на културата Вежди Рашидов с наградата „Златен век“. Донесе ли Ви удовлетворение това признание?

Аз не съм по наградите. За мен пълен киносалон и зрители с благодарен поглед са достатъчи за награда. Но „Златен век“ беше признание за труда на всички мои колеги през всичките тези години. Не съм виждал в живота си по-отдадени на каузата хора. С ядрото на екипа сме повече от 15 години. Държа на тези хора! Заедно работим, заедно празнуваме, заедно се развиваме и остаряваме. Благодарен съм, че трудът на тези изключителни хора бе оценен! Аз съм само част от един голям и ентусиазиран екип.

Как събрахте и успявате да задържите толкова сплотен екип от професионалисти през годините?

Стана естествено. Киното и животът ни събра. Работата ни обедини. Желанието да се развиваме ни остави заедно. Ще се радвам да се множим и трудът да продължава да ни доставя удоволствие.

Кое Ви държи винаги изправен?

Опитвам се да бъда честен с хората и себе си.

Известно е, че сте много свързан с природата и обичате пътешествията. Кое е любимото Ви място за отмора?

Имаме „кошари“ извън град Трън. Всъщност това е малка къщичка от кал, в която на времето хората са си почивали от селския труд през деня. Имаме няколко декара наоколо. Обичам да кося трева и да се занимавам с градини, независимо дали са в София, Трън или кошарите. Работата със земята ми дава енергия. Обичам да се радвам на плодовете на труда.

Какво да очакваме на тазгодишното 21-во издание на София Филм Фест?

Купонът на годината.

Ивтервюто е публикувано в бр. 12 на в. "Лечител" на 23-29 март 2017 г.

image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 492083
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930