Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2008 09:53 - "Блуба Лу" из Европа и назад
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 2277 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2008 11:19


Виртуалното пътешествие с музиката на авангардната група е панацея за душата
Десислава Томова

imageНовото, експериментално звучене като че ли винаги става анатема в общественото съзнание. Но още от библейски времена е известно, че музиката е панацея за душата.
Важно е да се знае: “Блуба Лу” – една от най-иновативните музикални формации в България и Източна Европа. След “Bluba Lu In Wonderland” (2001), “MOOGaMOOD” (2002), ”Re:Verb” (2004), “World Melancholy” (2007) идва ред на най-новия им албум “Groove Euroope”.
Състав: съкратен – Димитър Паскалев и Константин
Кацарски.
Китаристът Димитър Паскалев

Свойства: Променя хода на времето.
Препоръка: Да не се слуша от хора с ограничено мислене.
Употреба: Дълбоко лична, наситена с мащабни звукови картини.
Продължителност: Безкрайно музикално пътешествие.
Особености на съхранение: CD в кутийка, а също и в изработена саморъчна хартиена опаковка и паус или на USB Flash.
Срок на годност: Неограничен.
Производител: “Блуба Лу” са сред основателите на първия български независим лейбъл “Жълта музика”.
image
Съвсем наскоро ми се наложи да си извадя международен паспорт или по-скоро да си подновя стария. В последния момент пътуването ми се отложи, но се оказа, че цялата бърза процедура не е била напразна. Не след дълго аз предприех ново пътуване. Този път музикално.
Пътеписът "Groove Euroоpe" разкрива емоциите на Димитър Паскалев (китари) и Константин Кацарски (перкусии, семплер), познати под името “Блуба Лу”, от пътуването им през различни европейски градове. Не е важно дали са били там или не. Това е музика без думи.

                                                                                                               Константин Кацарски - перкусии, семплер.

Връщане към нямото кино. В тази музика “Блуба Лу” изразяват моментното си състояние, както винаги са го правили.
В момента стартира издаването на сингъл на “Блуба Лу” в Англия, Австрия, Германия и една тримесечна кампания по представяне на новия им албум. Издаването на този албум на Flash памет е един вид намигване към световния пазар.
В стилово отношение “Groove Euroope” съчетава ню-джаз, даунтемпо, дъб и фънк. Съавтор на част от композициите в aлбума е Стефан Владимиров (саксофон и брас оркестрации). Специално участие в някои от тях има големият български композитор и джаз пианист Антони Дончев. Звуковата ни разходка из Европа както обикновено ще е необичайна, пропита с авангардните прийоми на двамата музиканти...
В Монако... Ами ще ме попитате защо започвам от втората най-малка страна в света. Защо ли? Ако “Блуба Лу” бяха се опитали да намерят мястото на своята родина в света, щяха да започнат от София. При това положение нямаше да ми се наложи да ускорявам процедурата по издаването на задграничния паспорт. Вкарах се в поредния бюрократичен TRIP, с който рискувам да наруша добрия тон, с който подех моето музикално пътешествие. Градът държава в Западна Европа ни отвежда на Ривиерата между Средиземно море и Франция, където се усеща учестеният дъх на многолюдното население. Track 1 (3:55)

"Блуба Лу" по време на концерт.

image
“Блуба лу” виждат и се възхищават от всичко ново и непознато. Интереса им буди задъханият ритъм на живот, пъстротата и многообразието в столицата на Холандия – Амстердам. Впечатляват ги непрекъснатото движение, високият жизнен стандарт, развитата култура. Световен град, разположен на 50 канала, над които има повече от 500 моста. Track 2 (3:46)
Пътеписците с удоволствие се отбиват в Музикферайн – символа на музикална Виена. В града има много концертни зали, но Музикферайн е "единствена". Тя е
резиденция на виенските филхармоници и в нея са концертирали и свирят най-големите световни музиканти. Тя е също така и център на виенската музикална култура и фокусира в себе си световната класика. Track 3 (3:59)
Но като едни непредубедени наблюдатели, “Блуба лу” забелязват, че напредъкът на модерния свят оказва и своята вреда върху обществото. Забързани в живота, хората убиват природата, отчуждават се, ограничават мирогледа си и губят най-човешките си качества. Всичко това те откриват отчетливо и с известна болка на местна почва в София. Track 4 (3:59)
Филмът “Музиката на Истанбул” започва с епиграф от Конфуций – “За да разбереш едно място, трябва да чуеш музиката му”. Мястото е Истанбул. Из музикалните традиции на Изтока и Запада в нашия случай ни развежда не басистът на немската авангардна банда Einstrzende Neubauten (индъстриъл), а Косьо и Митко от “Блуба Лу”, разбира се. А интерлюдиите им можете да си представите на фона на Босфора. Track 5 (3:26)
По-късно се озоваваме във френската столица Париж, която се намира в меандъра на река Сена, и правим незабравима разходка по големите булеварди, засадени с кестени, като Шан-з-Елизе. Ставаме свидетели и на много архитектурни забележителности. Track 6 (3:32)
За да си пробият път към щастието и успеха, някои хора разбиват стените, срутват ги тухла по тухла. Това със сигурност не е историята на “Блуба Лу”, които са доста скромни. Дали са били някъде там, в Берлин, на стената? Минавали ли са свободно между източната и западната част на града? Дали “Блуба Лу” биха предпочели легендарната преграда все още да е на мястото си? Днес, 10 години след основаването на сдружението с идеална цел “Жълта музика”, се намираме в студиото им в кв. “Лозенец”. Track 7 (3:35)
Сега сме в Женева, Югозападна Швейцария. Вървим или караме велосипед покрай обаятелното Женевско езеро, където в ясен ден можем да видим покрития със сняг връх Монблан. Наемаме колело край основната железопътна спирка Gare de Cornavin. Започваме обиколката си от красивата английска градина Jardin Anglais с нейния известен почти 5-метров часовник, направен от цветя. Track 8 (3:22)
Повечето хора свързват столицата на Финландия Хелзинки със студено време и полярни нощи. Оказва се обаче, че градът е приветлив за живеене целогодишно. По простата причина, че Финландия е най-прозрачната откъм корупция страна в света и това се отчита от редица влиятелни агенции. Отличната ситуация в тази страна ни връща обратно на местна почва, където трябва да си бръкнеш в джоба, за да получиш каквото и да било - адекватно обслужване или поне за малко да ти обърнат внимание. Track 9 (4:07)

Флоренция, Италия. От първия тон на това музикално пътешествие моята лична цел беше да видя града на Медичите, безспорната столица на Ренесанса. Вървим по просторни площади, които гъмжат от улични мимове, палячовци, танцьори, но най-впечатляващи са "живите статуи" - млади момчета или момичета с боядисани в бяло лица и ръце, наметнати с богато надиплени мантии, застинали в типични скулптурни пози - така неподвижни, че ги издава само живият блясък на очите и лекото полюшване на диплите от вятъра. Track 10 (3:55)
В Кадис сме, разположен на атлантическото крайбрежие на Андалусия в Испания. Този пристанищен град е най-старият, съществуващ в Западна Европа. Натъкваме се на множество забележителности, които говорят за славното му минало, включително великолепна катедрала от 18-и век, театри, дворци, църкви. Мястото ни привлича не само с 10-километровата плажна ивица и изпълнителите на фламенко, а и с кухнята си. Track 11 (3:07)
Столицата на Русия – Москва, е невероятно място с богата история. Тръгваме по елегантната крайбрежна улица покрай правителствените сгради и неоготическите сталински небостъргачи към метрото в Киевская и предприемаме круиз по реката. Плаваме по Москва река със студена бира в ръка, преминавайки покрай манастири и паркове. Track 12 (3:45)

Натискам STOP на mp3 плейъра си и отивам да си купя билет за България. С нетърпение очаквам момента, в който отново ще имам смелостта да изляза от реалността чрез необичайното й активиране под формата на музиката на “Блуба Лу” и така до следващия им концерт. Може би този път някъде из Европа!


Статията е публикувана във в. "Новинар" на 22.08.2008 г.

image


Тагове:   назад,


Гласувай:
0



1. lubara - Здрасти
07.02.2009 13:31
Първо да ти кажа , че ми се стори невероятно - 14 постинга и нито един коментар . Но като ги разгледах всичко ми стана ясно .
Пиша ти , защото Димитър Паскалев е син на моя първа братовчедка . Много способно момче . От малък си е такъв .
Писала си за неговата група , чудесно .
Много харесвам албума им " Световна меланхолия " с певицата Рони . За мен това е най- доброто от всичко , което са правили досега .
Поздрави и успех !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488597
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031