Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 12:31 - "Уга Буга": Ако не разбираш нещо, не го отричай
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 2699 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2009 02:10


Арт проектите на организацията превръщат отпадъци в изкуство

Десислава Томова
image

“Уга Буга” е неформална организация. Създадена е през 2006 г. по идея на Ягама и Розалия Митрова. Занимава се с артистична дейност като мултимедия от рециклирано изкуство от естествени материали и site specific art (изкуство, създадено специално за дадено място), декорация на събития, шоу с огнени танци.

Замисълът на “Уга Буга” е, че е отворено общество, към което могат да се присъединят още хора. Членовете на “Уга Буга” засега са Розалия Митрова, Ягама, Илина Перянова, Лора Руневска, Ваня Колчакова, Надежда Станева, Мартин Стоев, Елена Пампулова, Яна Хаджикостова, Надежда Георгиева. В зависимост от проектите творческата формация работи по цял свят, а участниците често водят номадски начин на живот.

Ягама е художник по професия. Завършила е “Културна антропология” и “Изящни изкуства” в Hunter College of the City University of New York. Има опит с живописта и керамиката. VJ-ството е едно по-ново изкуство в България. Тук има само няколко души, които се занимават с това, една от които е Ягама.

Използват се няколко подхода към миксирането на видео на живо със собствена или чужда визия. Съчетават се всякакви снимки и много кратки откъси от видеа, върху които се слагат ефекти. “Един добър VJ така трансформира материалите, които използва, че продуктът се превръща в съвършено нов, авторски. Така че тук не може да се говори за нарушаване на авторското право”, обяснява Ягама.

“Уга Буга” има много реализирани проекти досега, сред които визията към благотворителния джаз концерт за деца с увреждания в зала “България” в края на м. г., участие съвместно с Juno Reactor, декорации на фестивалите Artmospheric 2007, 2008 и Earthdance 2007 и др. Проектът, станал крайъгълен камък на техния творчески път, е направата на

две самодиви и един таласъм

от естествени материали за фестивал, съпътстван с невероятни усложнения, приключения и усилия. “Преминахме през много батаци, докато реализираме проект, наречен “Таласъмец”. Единственото нещо, което се случи на този фестивал, беше нашето участие. Впоследствие ни обвиниха във вещерство и унищожиха творенията ни, които бяха всяко високо над 4 м и забити в земята на около половин метър, с огромни кръстачки”, разпалено разказва Ягама.

Хората дълго си спомнят за всяко от творенията на “Уга Буга”. Това им дава силата, с която да продължат нататък. Реакциите след „сблъсък” с техни творби са спонтанни. Мисията на тяхното изкуство е постигане на хармония с хората и със самите себе си. Има и духовен елемент – личностното осъзнаване. “Това, което липсва в България, е отвореност, която да поощрява хората. Ако не разбираш нещо, не е задължително да го отричаш”, коментира Рози.

“Уга Буга” имат

едно много екстремно преживяване в Мароко.

Налага им се да преустановят работата си заради горещината. Попадат в пясъчна буря, която заплашва да разруши 5-те им скулптури (като елементите Земя, Въздух, Вода, Огън и Дух), направени от дърво и от най-различни боклуци, намерени на плажа (пликчета, пластмаса, корабни въжета...).

По-младите хора сякаш по-лесно възприемат техните неща, както и хората със склонност към необичайни неща. Последният им голям проект е растителен лабиринт в центъра на парк “Гео Милев” в София. Ориентиран е предимно към живеещите в този квартал и най-вече към децата. Доста от видовете растения в него са лечебни и е направен по много

древна схема на критски лабиринт

с три обиколки. Лабиринтите са много символични пространства и в тях човек се загубва, докато се търси. Свързан е с мита за Минотавър. Това не е първият лабиринт, който правят, но е първият постоянен. И е все още в зародиш. В момента е ограден от посегателства, за да могат да се прихванат растенията. За в бъдеще артгрупата предвижда там да има и скулптури. Официалното откриване на лабиринта ще стане праз пролетта.

Веднъж посаден на площ от 530 кв. метра, лабиринтът ще расте дълги години занапред. Височината му ще достигне между 60 см и 180 см, дебелината на живия плет – 1м, а широчината на пътеките – 2 м. Използвани са няколко вида растения, някои типични за България и известни с лечебните си свойства – розмарин, лавандула, глог, вишна и др. На входа на лабиринта ще има познавателно пано с информация за растителните видове и приложението им, за лабиринтите като цяло. Лабиринтът ще е достъпен за детски и инвалидни колички. Поддръжката му ще се осъществява с модерни органични (природосъобразни) методи.
Материалът е публикуван на 07. 03. 2009 г. във в. "Новинар"

image


Тагове:   необичайно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 491061
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930