Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 12:14 - От любов към театъра
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 2681 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2010 11:17


Десислава Томова

Актьор превръща апартамента си в библиотека и я завещава на колегите си

image

Актьорът и режисьор Георги Громов е роден през 1895 г. във Варна. Възпитаник на Мъжката гимназия, участник в Първата световна война, проходил като много други млади и амбициозни таланти в известната Оперетно-драматична дружба с ръководител Георги Донев.

Любовта към театралното изкуство го отвежда във виенския Бургтеатър, сред обаянието на професори като Кестранек и Арнт. С прецизната сценична подготовка в прочутата „виенска школа” той се завръща в България.

image

Играе в състава на „Театър Студия” с реж. Исак Даниел, изпълнява ролята на Ангела на смъртта от „Възнесението на Ханеле”, после за кратко е в Народния театър. През 1932 г. Георги Громов заедно със своята спътница в живота и на сцената Евгения Громова отиват да играят на сцената на Варненския театър.

Във Варна Громов развива своите артистични възможности, отразени в десетки роли и постановки. Над 200 са неговите сценични роли от класическата, съвременната и българската драматургия, героите му са със силни и сложни характери, с постъпки, допълващи същността им.

След 15 години във Варна Георги Громов отдава творческите си сили и на Радио София като режисьор в радиотеатъра и актьор в българското кино. Той умира през 1966 г. във Варна.

image

Завещава на Съюза на артистите в България апартамента си на ул. „Славянска” в София с цел домът му да бъде превърнат в библиотека, място, където идните поколения да се просвещават. Абсолютно солидарна с него е и съпругата му Евгения, която устоява на напора на другите роднини да осуетят завещанието.  

Библиотеката съществува към Съюза на артистите в България
още от 20-те години, преди да бъде дарен този апартамент от Георги Громов. Ако човек се разрови в съхраняваните екземпляри, ще види печатите отпреди войната. Тогава основна грижа на САБ е било да снабдява театрите с пиеси, не само български, но и чужди (преводни).

Днес библиотеката е във вид, запазен от 1975 г., когато е направено дарението. 9000 екземпляра в библиотеката са събирани от частни дарения. Съюзът купува книги, а с таксите, които се взимат от клиентите, се набират средства за библиотеката.

Това е единственото място в България, където са събрани не само пиеси, но и теоретична литература на български и на чужди езици. Има уникални издания, купени от антиквари. Списъкът на дарителите е огромен, а дарителството продължава и до
днес

Подредбата на библиотеката на САБ в днешния й вид се дължи на театроведката Мария Вандова, която се занимава с това в продължение на 5-6 години. Тя е описала всички пиеси на български автори и е направила нова инвентаризация. В момента библиотеката е подредена по най-добрия за ползване начин.  

Библиотекар сега е Ваня Шиндарова, винаги усмихната и доста начетена жена, готова да ви помогне с каквото може. Литерататурата, която може да бъде открита тук, е на тема изкуство, култура и философия. Библиотеката се посещава предимно от млади хора от ВУЗ-овете по изкуства, от деца от театралните студии, самодейци от читалища и училища, любители на театъра, от журналисти, театроведи, киноведи, художници, сценографи, актьори, режисьори...

В нея има 9456 тома с книги на български и руски. Около 1000 тома с книги на английски, полски, чешки, френски, испански, немски език... Във вид на папки има 1000 пиеси на български език (преводни и на български автори.)

Над 2000 души са ползвали читалнята през 2009 г., 493-ма са членове, а от тях нови са 90 души. Обслужени са общо 6141 души.

От идването на Христо Мутафчиев като председател на САБ се прави дигитализация на фонда, библиотеката е отворена повече време за читатели, има ксерокс.
В момента се прави електронен каталог от библиотекарката Весела Павлова.

image
На снимката: Весела Павлова

Правилник на библиотеката:

За студенти в художествените училища, пенсионери театрали, членове на САБ – такстата за библиотеката е 2,00 лв. годишно от деня на записването.

За останалите цената е 15 лв.

При еднократно посещение на читалнята се заплаща такса от 50 ст.

Всеки, който иска да вземе литература за вкъщи плаща депозит 15 лв.

Могат да се взимат до 3 книги, пиеси. За връщането им срокът е 3 седмици.
 
Могат да бъдат презаписвани само ако междувременно не са поискани от друг.

Особено ценна специализирана литература и пиеси в един екземпляр не се дават за ползване извън библиотеката!

Всеки просрочен ден след срока за връщане струва 10 ст. За повредена книга, пиеса се заплащат 3 лв. Загубена книга се заплаща в троен размер.

Всеки, който е изкушен да се запознае отблизо с библиотеката на САБ, може да я посети на ул. „Славянска” № 6, ет 1. Работното й време е от понеделник до петък до 17,30 ч.

В текста са използвани биографични данни за актьора от кн. „Светлини от сцената” от Георги Смиленов

 
Материалът е публикуван в Dnes.bg на 17.01.2010






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 490723
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930