Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2011 13:14 - Пътят на Сантяго или първият европейски културен маршрут
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1953 Коментари: 0 Гласове:
2



Двама галисийци - фотограф и музикант, по стъпките на свети Яков image

Новият посланик на Испания у нас Н. пр. Рафаел Мендивил на откриването на изложбата. Зам.-министърът на културата Митко Тодоров (вляво) също почете събитието.







В изложбена зала "Средец" към Министерството на културата бе открита изложбата „История на едно поклонение. Пътят на Сантяго, Първият европейски културен маршрут”. Аудиовизуалната изложба е плод на скорошното пътешествие на двама галисийци - фотографът Мануел Валкарсел и музикантът Алехандро Гонсалес, по пътищата на свети Яков (на испански Сантяго).


Организирана от Xacobeo и Xunta де Галисия в сътрудничество с Посолството на Испания и Министерството на културата на Република България, изложбата беше официално представена от новия испанския посланик у нас, Негово превъзходителство Рафаел Мендивил, който даде специално интервю за в. „Новинар”.

Н. пр. Рафаел Мендивил, посланик на Испания в България: "Човек, крачейки, започва да познава по-добре себе си."

image

- Какво олицетворява за вас апостол Сантяго?
- Във времето, в което живеем, много важен е факторът на сближаване, за да се открои духовността. Това е благоприятно за обединението на културите и ценностите, които ние всички споделяме.


- Каква е историята на неговото поклонение?
- Трябва да се отбележи, че историята на поклонението на Сантяго е история, която никога не свършва, защото човек, крачейки и прекланяйки се, започва да се взира и да познава по-добре себе си.


- Кое е началото на едно приятно културно пътешествие в България?
- За щастие има много начини да пътуваш до България на евтина цена. Вярвам, че това е един от факторите, към които се стреми Европейският съюз, както и развитието на технологиите. С изключение на икономическата ситуация България е едно много уютно място за посещение от чужденци. Надявам се все повече испанци да идват като туристи във вашата страна. Има много неща, които могат да се видят тук.


-По какъв начин можем да преодолеем идеологическите бариери в процесите на културен обмен?
- Бариерите за щастие не са толкова много. Очевидно е, че интеграцията на езиците все повече се разширява. Пример за това са българите в Испания, които наброяват 200 000. Те са добре интегрирани и въпреки че изпитват носталгия по своята страна, сигурен съм, че се чувстват добре в Испания.

Фотографът Мануел Валкарсел: Като в детска рисунка свързах всички точки по пътя

Пътят на Сантяго, смятан за първия европейски културен маршрут, е едно от големите духовни богатства, принадлежащи на всички европейци. Този вековен маршрут е извървян от милиони поклонници от Средновековието до наши дни. През пътя на корените и споделянето на идеи от различни култури тръгва фотографът Мануел Валкарсел. Ето какво разказа той на въпроса как е избрал маршрута си.

- Какъв е маршрутът, по който се движихте?
- Този проект има за цел да свърже Западна с Източна Европа. Опитва се да сближи държавите членки на Европейския съюз.

image

- Как избрахте дестинациите, които сте включили в изложбата си?
- Проектите, които реализирам, адаптирам към идеята си. Тук конкретно поставям исторически въпроси, които са реални. Това съвременно пътуване цели да ни потопи в интимността на историческите пространства, съставляващи неотменна част от културната памет на човечеството. Има древни пътища, които пресичат този главен път, който се разклонява, за да aбсорбира, за да взаимодейства и сподели културата си с други държави. То е като при рисунка на дете, което свързва различни точки на листа и накрая виждаме една рисунка.


- Ако трябва да бъдат представени от вашия спътник Алехандро Гонсалес, как звучат вашите фотографии?
- Звучат, както аз винаги съм мислил. Той ме съпровождаше в три проекта и реално почти никой не знае как музиканта възприема и преминава през различните места. При нас процесът е първо аз да фотографирам, после да му показвам готовите творби и той да композира музиката. Винаги на мига. Това е пренасяне на един артист, една визия върху друг артист, което обогатява невероятно работата. Една визия продиктувана от естетиката или антропологията и една визия на хармония, ноти, която може да се хареса на хората с артистичен дух.

Материалът е публикуван на 26.01.2011 във в. "Новинар"

 Десислава Томова





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488654
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031