Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2016 11:41 - ИЗЛЕЗЕ РОМАНА "ХРОНОГРАФЪТ НА ДОКТОР КОЕН"
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1235 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.01.2016 11:49


image

Хронографът на доктор Коен” показва живота на една съвременна млада българка. През какви трудности, сривове и метаморфози преминава  героинята, за да постигне катарзис. Това е роман за любовта във всичките й проявления. В представената интимна история се съчетават визуалната поетика и дрезгавият хумор, носталгията по една уязвена идентичност, несподелените любови и начинът, по който те са преживени и безвъзвратно изгубени...

Десислава Томова е родена в София. Завършила e Бакалавърска програма по "Персонифицирана аудиовизуална журналистика" и Магистърска програма "Театрална режисура в европейски контекст" в Нов Български Университет. Работи като журналист, сценарист, артмениджър и копирайтър. През 2014 година живее няколко месеца в Барселона по програмата „Еразъм за млади предприемачи”. От 2012 година до момента е част от екипа на Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ.  

Пътуване към себе си 

         Книгата „Хронографът на доктор Коен” е написана в жанр фантастичен реализъм. В нея се преплитат реалността и фикцията. Героинята се намира в гранично състояние. Целта е под формата на трагикомедия да се предостави избор на младата жена, която макар и травмирана от мрачната реалност, в която е живяла, има желанието и силата да контролира сама живота си.

        Застъпено е уличното изкуство като система от знаци. Авторката Десислава Томова прави  интерпретации на местата, които обитава героинята в романа. Показват се различни аспекти на съвременния начин на живот – ситуациите, в които изпада героинята са с актуално звучене – снимки със селфиобувки, улични протести, разходка с алтернативно средство за придвижване като сегуей и пр.

          Идеята на филма е да видим изповедта на едно момиче, което през годините на преход в България отчаяно се опитва да си стъпи на краката и да се превърне в жена, да намери своето място в света. Представяне на действителността в една посткомунистическа държава по нов иновативен начин и усещането за живота на една българка, която през цялото време пътува навътре към себе си. Тук си дават среща социалната политика, икономиката, външната и вътрешна политика, градската среда и неизменното изкуство, което извира от Рени и е около нея. Стремежът е да се покаже различното в съвременния свят и да уловим неговата рефлексия у нас.

        Книгата е културно пространство, което показва как героите му се опитват да играят активна роля в своята общност. Какво се случва със съвременният човек? Променили ли сме начина си на приемане на света и комуникацията си с околните? Дешифрираме ли трансформациите на света, в който живеем? Носителите на различни култури разкриват специфични нюанси от тях.

           Работи се по филмовата версия по книгата.

Снимка: Алберт Барух

 

 

 


image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 491218
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930