Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2016 12:23 - Йосиф Шамли: „Човек не трябва да задържа тревогите в себе си”
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 955 Коментари: 0 Гласове:
0



Йосиф Шамли е български актьор, роден на 2 януари 1972 г. Завършил е НАТФИЗ. Сред театралните му роли са: Войцек във "Войцек" от Г. Бюхнер в ДТ- Сливен, Луцифер в "Каин" от Дж. Г. Байрон в Родопски драматичен театър, Големият Каратанас в "Черното руно" от И. Добчев и М. Младенова, Корифеят в "Сънят на Одисей" от Х. Мюлер в ТР "Сфумато", Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Д. Васерман в ДТ – Пазарджик. От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където негови роли са: Файл в "Човекът, който прави дъжд" от Р. Неш, Себастиан в "Бурята" по У. Шекспир, Мъж в "Куцулан или Вълча Богородица" от К. Илиев, Еди в "Побъркани от любов" от С. Шепард, Светослав Камбуров в "Път от рози и тръни" от И. Божидарова, Инспектор в “Лека нощ, Патриция” от А. де Бенедети, Хофбацер в “Посещението на старата дама” от Фр. Дюренмат, Блазиус в “С любовта шега не бива”, Тоа път в “Бетовен 21” от К. Илиев, Роман в “Бягащи странници”, Крал Артур и други персонажи във “Времетръс” от А. Филипов, Корнуол в “Крал Лир” от У. Шекспир, Порфирий Петрович в “Престъпление и наказание” по Ф. Достоевски, Съдията във “Волпоне” от Б. Джонсън.
Носител е на наградата Аскеер"95 за поддържаща роля за Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо".

Имаш завидна биография. Кое те мотивира да твориш?

Най-вече любовта ми към театъра. В случая не става дума за работно клише. Работата ми ме вдъхновява – всяко едно ново начало, нова пиеса, по един или друг начин е предизвикателство. Много съм щастлив, че работя тази професия.

Кои са онези емблематични фигури в българското кино и театър, които са оставили завинаги отпечатък у теб?

Завършил съм „Актьорско майсторство” при Здравко Митков и Валентин Ганев. Вальо и до ден днешен е еталон за всичко, което харесвам в един актьор. Срещата ми с Леон Даниел също е много съществена в живота ми. Направи ме грамотен за основните правила в театъра. Той казваше, че театъра е занаят. Леон е един от основните жалони в моя творчески път. Мога да посоча още хора като Ицко Финци, Руси Чанев... Много са.

Тази година ти взе една от наградите за поддържаща мъжка роля за Цера в „Ничия земя” с режисьор Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов”. Ентусиазмът заразяващ ли е? На каква покана за работа не можеш да откажеш?

Най-вече не мога да откажа на приятели. Това е най-добрата среща. Подобно нещо се случи с „Ничия земя”. Работата е вдъхновяваща. Когато има ентусиазъм в групата, особено при младите хора, лека полека работата се превръща в рутина. Аз се боря срещу монотонността.

Участваш в сериала „Под прикритие” като едно от ченгетата. Как възприемаш присъствието си на малкия екран?

Много неща научих в тези пет сезона на сериала. Срещнах много добри приятели – хора, с които станах близък. Работата с камера беше нещо като учебник за мен. Опитът помага много. Снимачният процес беше много динамичен. 

Маршъл Маклуън казва: "Типът на масовите средства за комуникация определя типа на културата на цивилизацията". Смяташ ли, че е възможно да се въздейства градивно на хората и по какъв начин?

СМК (Средствата за масова комуникация) винаги дават сдъвкана информация. Единственото нещо, което може да помогне в случая това е образованието. Колкото повече човек има задълбочена информация за материала, който работи, въпросът който се обсъжда, колкото по-голяма обща култура има човек, толкова по-добре и различни видове изкуства може да възприема. Тогава големите автори, които отдавна вече са завладяли територии в модерното изкуство могат да бъдат комуникативни за него като зрител. СМК са едно, но театърът, сам по себе си, работи по-дълбоко.

Какво е присъствието ти в пиесата „Хирошима, моя любов” от Маргюрит Дюрас, на която ти си режисьор? С други думи как интрпретира тази творба?

Това беше първата ми и единствена режисьорска работа. Дълго подбирах материала и се спрях на тази творба имено заради темата за смъртта и предателството. Около 2-3 години провеждах задълбочени изследвания. Преработвах материала. Адаптирах го от киносценарий към театър. Работих с прекрасни хора, които се включиха в проекта с голямо желание. Беше експеримент за мен. Лакмусът или нещото, по което можем да разберем, че имаме добър резултат, е тогава когато публиката харесва представлението. Когато един спектакъл има дълъг живот и е комуникативен, тогава се разбира до каква степен е свършена работата. Работих в поетичен план, но следващото ми представление, ако има такова, ще бъде по-достъпно.

Съблъзнява ли те работата ти на режисьор?

Предпочитам да съм актьор. Не мога да отделям едното от другото.

Днес се празнува Международния ден против тютюнопушене. Любител ли си на здравословния начин на живот?

(В момента, в който му задавах въпроса си запали цигара. Смеем се) Хубаво би било. Старая се да поддържам себе си в добра форма. За съжаление не винаги имам възможност поради напрегнатото ежедневие. Почти нямам време за себе си.

Как се справяш с проблемите, които неизменно всеки от нас има? Обичаш ли да споделяш?

Да. И го правя съвсем умишлено. Непрекъснато споделям със своите колеги и приятели за да мога да се оттърся от проблемите си. Мисля, че човек не трябва да задържа тревогите в себе си.

Запазил ли си детското у себе си и идеализма присъщ на младостта?

За съжаление не съвсем. Живеем в много трудна епоха и идеалите са вече лукс.

Провокираш ли понякога тази капризна дама – съдбата?

Старая се да не го правя.

Чувстваш ли се удобно в ролята си на педагог?

Не много. Най-вече, защото не ми е присъщо да поучавам някого. Опитвам се да се сприятелявам с хората, с които работя като педагог и по този начин да им помогна и те да се забавляват докато правят театър. Не съм толкова педагог – някого да уча за актьор. По-скоро се занимавам с школи, където хората идват да разпускат.

Десислава Томова

 Интервюто е публикувано в брой 24, 16 - 22 юни 2016 г. във вестник "Лечител".

image



Тагове:   актьор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488542
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031