Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2023 20:46 - ЗЕЛЕНАТА ИДЕЯ
Автор: desitomova Категория: Изкуство   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ПЪРВА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

image

Течението на река Гуадалмедина е път към социална промяна


При голям интерес, в първата половина на ноември 2022 г. премина премиерата на пълнометражния документален филм на Десислава Томова – "РЕЧНО ВЪЗРАЖДАНЕ" в културното пространство на „Зелената къща“ в р-н „Слатина“. 76 минутното изложение на проблемите, които съществуват около коритото на река Гуадалмедина в Малага е направено балансирано с интервюта на ключови личности като професора по ботаника Анхел Енрике Салво Тиерра, професорът по гео-физика Хосе-Луис Дамян Синога, представителите на "Еколози в действие" - Ана Мария Салас и Алфредо Кантели и архитекта Рубен Мора. Представени са различни гледни точки, които обаче защитават една и съща теза - ренатурализирането на канала с цел да се превърне в една здравословна околна среда и място за отдих за жителите и посетителите на Малага.

Във филмът още се появяват хора от различни социални прослойки (бездомни) и африканеца Син. Колорит и малко настроение в сериозната проблематика, която се разисква добавят анимациите във филма, малабаристите в кадър и музиката, която звучи ("Гуадалмедина", трибют на група ТАБЛЕТОМ със стихове на Хуан Мигел Гонсалес). Всичко това превръща "Речно възраждане" в едно екологично пътешествие на загрижените за здравето и просперитета на град Малага хора.

Авторката Десислава Томова изрази също така личното си отношение към психичната болест като присъда и съществуващата стигма в обществото по отношение на различните. Тя посвети специално внимание на потребителите на услуги на „Зелената къща“ и изрази солидарност към тяхната проблематика. Представи свои късометражни филми произведени в Испания и две свои песни записани на испански, с които поздрави присъстващите. Аудиторията на събитието остана много доволна и изпрати авторката с аплаузи. Хората проследиха събитието с голям интерес. Освен храната за душата, от страна на домакините имаше специално приготвени ястия.

Ключов момент в събитието беше призива на авторката към повече разбиране на хората с писихна болест:

„Със сигурност всеки от нас има право да се бори за добро бъдеще, но тук и сега ТЕ срещат пълното неразбиране от околните, което води до тяхната изолация, самота, нищета и безпътица.“

Публиката беше много развълнувана и слушаше с интерес речта на режисьорката и писателката. Тя продължи да говори разпалено:

„Всеки един човек с поставена психиатрична диагноза се бори за своето място в света на "нормалните". Благодарение на медицината милиони по света "възвръщат" здравето си или се възстановяват частично, което пък им позволява да работят, живеят и участват пълноценно в обществения живот, стига обаче да им бъде предоставена подобна възможност.

Неизброими са примерите на велики мислители, философи и хора на изкуството, които имат нарушена психика и въпреки това живеят раздирани от вътрешните си противоречия и оставят шедьоври за идните поколения. Та нима е справедливо да наричаме луди хора като немския композитор Роберт Шуман, френската скулпторка Камий Клодел, холандския художник Винсент ван Гог, мислители и философи като Русо, Кант, Аристотел, Платон, Паскал, Сартр, Сократ, Шопенхауер...

Да не говорим за отделни случаи на болни, дискриминирани и изоставени хора с голям потенциал. Репресията по отношение на тях се извършва по няколко показателя: на първо място отхвърлянето на обществото, второ: невъзможността за намиране на каквато и да било работа, трето: мизерията и отчуждението, в което живеят тези хора, четвърто: невъзможността за създаване на поколение и страданието на близките на болните хора.

Със сигурност всеки от нас има право да се бори за добро бъдеще и трябва да се търсят начини за интеграцията на тези хора. Защото няма начин да няма начин.

Човешкият прогрес се дължи именно на търсещите, незадоволяващи се със статуквото и необременени от клишета ярки индивидуалности.
Различните индивиди!“, завърши Десислава Томова.

Готови ли се да вземете участие в социалната промяна?

Събитието се осъществи със съдействието на Национален Фонд Култура и фондация „ГИП-София“.

ВТОРА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

image

Ренатурализация на река Гуадалмедина
Още филми, които дават вдъхновение за зелената идея...


Съвсем навреме (втората половина на ноември 2022 г.) и на място дойде втората презентация на документалния филм с екологична насоченост „РЕЧНО ВЪЗРАЖДАНЕ“, представен от авторката Десислава Томова за отбрана публика в офиса на „ГРИНПИЙС България“ в София.

Общността от природозащитници беше силно заинтригувана от темата и особено от случая с отклонената от коритото си река в Турия, Испания. “Речно възраждане“ е документален филм за река Гуадалмедина в Малага (Испания), река, пренебрегвана от години от различни местни власти и която сега те искат да покрият, да забравят за нея. От друга страна, много групи от природозащитници не искат реката да бъде покрита, а да се използва като зелена площ; те искат да ренатурализират реката: да я превърнат в екологичен коридор и бял дроб за града. Планът на Общинския съвет е да покрие голяма част от реката. Планът на „Еколози в действие“ е много различен. Ще спечели ли реката или циментът?

Събитието си проведе със съдействието на Национален Фонд Култура.

                                                                                                                            Татяна Владимирова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Idea,   Green,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488714
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031