Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 11:32 - Искаш ли да си архитект на града си?
Автор: desitomova Категория: Политика   
Прочетен: 2178 Коментари: 1 Гласове:
0



Десислава Томова

image
Група NASEKOMIX

Сега можеш да споделиш идеи в проекта "Годината е 2020. Мястото: София"

Група „Архитекти за София” създава платформа за публикуване и дебатиране на независими идеи за бъдещето на София.

Платформата е наречена „Годината е 2020. Мястото: София„ и стартира с 10 идеи, третиращи подобряване на градската среда, „градската дневна”, зелените системи, велоалеите, пешеходните зони, културната сфера, градската памет и др.

Важен елемент от платформата е „Твоята идея”, а именно възможността и на други граждани и независими професионалисти да публикуват и дебатират свои идеи за бъдещето на града и подобряването на градската среда. Ядро на платформата е сайтът www.sofia2020.bg

В рамките на три седмици софиянци имаха възможност да разгледат 11-те урбанистични идеи на „Архитекти за София”, оформени визуално и подредени в конструкция, стъпила върху зелена трева  до Билетен център,  НДК.

Закриването на триседмичната изложба беше отбелязано с изпълнения „unplugged” тази събота, 21 ноември.

По обяд започна импровизиран концерт с музиката на Антони Дончев, Блуба Лу, Red One, Насекомикс, Остава, Шака Зулу, Деси Тенекеджиева трио, Петьо Момчев и Васил Пармаков и други известни музиканти.

За три седмици първите 11 идеи набраха общо над 5000 подписа от посетителите на сайта. За този период редица представители на държавната и общинската власт заявиха своята подкрепа на платформата „София 2020”.

Между тях са новият кмет на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, Главният архитект Петър Диков, заместник-министрите на транспорта Камен Кичев и Ивайло Московски, депутати, общински съветници и други.

Предстои стартирането на пилотни проекти, както и публикуването на нова серия идеи, генерирани от "Твоята идея".  

Ще се търси дебат с администрация и политически платформи, специалисти, личности, а както и начин за поместване на идеите в Европейските програми за развитие.

Всичко това е непосилно за шепата ентусиасти от „Архитекти за София”, но от друга страна е воля за промяна, която зависи и от нас самите - гражданското общество.

Затова и всеки, който се чувства съпричастен, може да се присъедини към тази платформа. 

Материалът е публикуван в Dnes.bg на 23.11.2009



Тагове:   архитект,


Гласувай:
0



1. jdeel - Честно да ти кажа, гледайки този ...
02.12.2009 13:24
Честно да ти кажа, гледайки този град все повече си мисля, че да се промени начинът по който изглежда, да се направи да изглежда наистина красиво, е все повече невъзможно.

От една страна са самите граждани, особено тукашните. Те живеят в сивия град отдавна, свикнали са да го гледат така и в очите им няма, и е трудно да има друга представа. Тук-там се появяват група ентусиасти да почистят пред блока си, но това е само частична реконструкция на разрушеното преди това от техните съграждани. Видях сайта (2020). Мисля си.. ако е възможно с магическа пръчица да се случат всички тези идеи и много повече, този град наистина да заприлича на европейски само за миг, то колко време ще отнеме след това на неговите граждани да го доведат до сегашния му вид?

Гледам и новите сгради.. те нали са нови, всяка за себе си има хубав вид, но.. като цяло картинката ми изглежда същата. Просто никнат като гъби на свободните места около старите супер грозни вече постройки и от грозно започва да изглежда грозно+натруфено. Намира се свободен терен, завърта се новия блок както е удобно, и ето ти - за чудо и приказ. Да ама не ми изглежда така.

Та затова си мисля.. все повече приемам този град като обречен. И е по-лесно да се сътвори нещо хубаво от нулата, отколкото да се реконструира това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 488600
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031