Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2008 10:50 - Хостелът като начин на живот
Автор: desitomova Категория: Туризъм   
Прочетен: 5518 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.11.2008 11:10


Десислава Томова

Хостелите са идеалното място за туристи, които търсят евтино и приятно място за настаняване в сърцето на града. Направих разходка из българските хостели в София. Навсякъде ме посрещнаха изключително любезно и топло, нещо характерно за този род дейност. Дейност, която едва ли не вече стана модерна не само сред младежите, но и сред всички МЛАДИ ПО ДУХ ХОРА. Тогава, когато да си ъндърграунд се превръща в мейнстрийм, а да пътешестваш безспирно вече с раница на гръб не е нещо необичайно, а нещо съвсем нормално. Хостелите са предпочитано място не само от по-бедните туристи, но и от по-заможни “травълъри”, които умишлено избягват стандартните студени хотелски стаи с всичките им удобства. Гостите са предимно чужденци, но се срещат и българи, които искат да установят неформален контакт с други себеподобни, което е водещия им мотив да използват общите спални помещения, баня, кухня и всичко което предлага съответния хостел. Според класацията на http://www.hostelworld.com едни от най-предпочитаните хостели в София са тези които ще ви изброя. Не непременно по реда на тяхната посещаемост. Всички са локализирани изключително централно, в най-хубавата част на София. Много близко до всички атрактивни места за нашите гости – до църкви, джамии, синагоги, Народния театър, НДК... Ще разберете каква е тяхната история, създатели и услугите които предлагат:  

Първа спирка:image













Арт хостел (ул. ”Ангел Кънчев” 21А) е създаден преди седем години 2001 година. Неговите основатели са Теодор Котов, Десислава Петрова и Рени Монева. Идеята им е да създадат едно място за срещи на т. нар. бек пекъри – алтернативни, независими млади туристи. Обикновено те пътуват за да се срещнат с други подобни на тях хора и с местното артистично общество. Не толкова за да видят забележителностите. Това е проект на фондация
Destination Bulgaria Foundation и Арт хостел е по-скоро културен център и място, където се случват артистични събития – изложби, представления, концерти на български и чужди артисти. Главната цел на създателите на този хостел е запознаването на гостите с българското изкуство и култура. През лятото любимото място за отдих на гостите на Арт хостел е градината, където играят на шах, пият бира или свирят на китара. През останалото време мазето на хостела е алтернативно арт пространство. Гостите се наслаждават на трите култови помещения – Стаята на времето, Стаята с висящата маса и Стаята с хамака.

 “Имахме един проект, който беше част от хостела и се нарича кралство Чамла. Това беше едно изоставено село високо в Родопите, което беше превърнато в артистична резиденция и еко селище, където се провеждаха много семинари и обмени на големи групи хора – португалци, гърци, испанци и др. националности. Работеха заедно, както в хостела така и в Чамла. За съжаление това място беше купено от разни богати хора, които нямат концепция за развиване на артистична и екологична дейност. Това е един от най-големите примери за развиване на съвместна дейност. За мен хостела е lifestyle”, коментира Рени Монева.

Втора спирка:

imageNightingale Хостел (бул. “Славейков” 2А) е отворен през есеннозимния сезон в началото на 2007 г. Името от английски се превежда “славей” и е заигравка с площад “Славейков”. Макар и да не е разбираемо за повечето гости, които са чужденци би могло да им стане любопитно и тогава им се обяснява какво означава.

Боян Стефанов (на 24 години, студент по “Право” редовно обучение в СУ) работи като отговорник администрация във фирмата, която държи този хостел и се грижи за управлението на хостела. За малкия брой хора, които работят в София тази работа е доходоносна, но не е голям бизнес. “Може би това не е най-блестящо чистия хостел или пък най-стария с най-големи традиции, но се води като един от най-забавните хостели. Ние залагаме на личното отношение към гостите. Това е типичното за всички хостели. В чистото хотелиерство отношенията са много по-формални. Един рецепционист или едно пиколо в голям хотел не може да се държи така с гостите, както ние можем да си позволим. Нашето облекло е неформално. Никога не се говори официално на Вие. Нашите гости са хора, които практикуват т.нар. “неорганизиран туризъм”. Те не ползват услугите на туроператори на туристически агенции. Това са хора, които свободно си вдигат раниците и пътуват най-често из Европа. Големи групи от канадци, американци, австралийци, новозаландци, но най-вече англичани”, разказва Боян.

За него хостела е едновременно работа и начин на живот. Това не е място, което дава безкрайно много доходи ако човек е алчен и иска много пари. Дава един добър баланс между работа и удоволствие. Едновременно можеш да се виждаш с приятели, на които също им е интересно да те виждат по време на работа. Сприятеляваш се с хора от цял свят. Удовлетворяваща работа откъдето и да я погледнеш. В този хостел се предлагат  двойни стаи, четворни, шесторни, осморни. Това е максималния баланс между количество и комфорт, който може да се даде на гостите. Една самостоятелна стая е 50-60 лв. В зависимост от сезона или в деня от седмицата. Най-евтините места са по 20 лв. в обща стая. Важно предимство за този хостел е столовата, в която гостите могат да се хранят по всяко време.

Трета спирка:

imageГеорги Миладинов е старият собственик на къщата, в която е поместен хостела “Be my guest”, (ул. “Иван Вазов” 13). Това е наследствена къща, която има повече от 100 години. Сина му дава идея да направят хостел. Създаден е преди 4-5 години. Уж случайно гостите идват тук за един ден пък остават за два, три или повече дни. Според класацията на hostelworld.com, “Be my guest” е определен като топ хостел за 2007 г.

Ето и някои неща от кухнята, които споделя собственика: “Кръстника на хостела е приятел на сина ми. Водещото беше, че залагаме на гостоприемството, а и името беше много сполучливо – кратко и звучно. Оказа се, че в Кембридж има една личност, която е написала книга за туризъм с наименованието Be my guest”. Свързаха се с нас по повод на регистрацията на името. Обяснихме, че се е получило случайно съвпадение.”

Хостелът разполага с 5 стаи – единична, двойна, стая-студио с пет легла и две стаи, които са с по шест легла. Предимството е че има 4 бани с тоалетни, което доста облекчава нашите гости. Целодневно се предлагат безплатни горещи напитки – чай и кафета, както и безплатна закуска (обикновено кроасани). Интернет е също безплатна услуга, която е стандартна за всеки хостел. В този вид туризъм и настаняване хората правят резервациите си онлайн и като пристигнат в хостела вече мислят за следващите си спирки.

Четвърта спирка:

imageInternet Hostel Sofia (ул. “Алабин” 50 А) е създаден от Марин Пашов преди 5 години, когато в центъра на София той заедно със своята съдружничка планират  да отворят Интернет кафе. В последствие техни познати пристигайки в София дълго време не могат да си намерят място за приспиване. Оказало се, че може би помещението което били решили да наемат е подходящо за отваряне на такава туристическа спалня или хостел.

В последствие същите собственици отварят “Red Star Hostel”, защото навлизайки в този вид бизнес се оказва че има нужда от още едно помещение, което да обслужва туристите особено през летния период на годината, когато те са значително повече. В двата хостела се предлагат широк спектър от услуги. Има различни видове настанявания – самостоятелни стаи, общи спални помещения и малко студио, което се намира над хостела. Това са основните предимства. Студиото е по-луксозно, за гости които желаят да бъдат настанени в малко по-добри условия и да имат самостоятелен достъп до това помещение без да влизат в територията на самия хостел.

 “Завършил съм “Силикатен дизайн” в НХА, но за съжаление не практикувам това което съм учил. В момента се занимавам с менажирането на двата хостела. Това е малък бизнес и цените, които се предлагат в тези спални са доста ниски, възможно най-ниските които могат да се предложат на туристите. Това са бек пекърите, които търсят бързо, евтино и удобно настаняване. Тук печалбата е много пъти по ниска отколкото в един хотел в София с цените, които в момента са актуални на пазара. Услугите, които включваме са стандартните – преспиването, закуски, безплатен Интернет, съседната врата до нас е вегетарианския ресторант, на който изпращаме клиенти. Имаме идеята да отворим съвсем скоро едно помещение като бар и това ще бъде също атракция за нашите гости. Пазара на хостелите отдавна е разработен в Западна Европа, така че не можем да предложим нещо съвсем различно от стандартните неща”, коментира Марин Пашов.

 Пета спирка:

imageДобре дошли в Smokin Pig Youth Hostel Sofia! Това е единствения ирландски хостел в София. Тук винаги са гарантирани усмихнатите лица и топло посрещане. Хостелът се откри съвсем наскоро. Сградата му е обновена и е в изключително централна част на София (ул. “Братя Миладинови” 33). Персоналът се стреми максимално да поддържа безупречна чистота и да осигури удобен и спокоен престой в обкръжението на забавни хора. Това, което отличава този хостел от останалите е че предлага услуги като лов, обиколка из града, обиколка на Витоша, коли под наем, маратонско бягане и др.

“Историята на нашия хостел е много, много интересна. Преди няколко месеца на Джони му хрумна една идея за пушеща свиня. Обърнахме се към графичните дизайнери за да материализираме образа на димящата свиня. Тя стана символ на хостела и на нашия сайт. Избрахме София, защото живеехме тук и искахме да предложим добри условия за престой на туристите”, разказва управителя Патрик О`Конър.

По-подробна информация относно условията при които можете да отседнете в тези хостели ще намерите в техните уеб страници. Така или иначе във всички настаняването е денонощно. Можете да се възползвате или да препоръчате на свои приятели да се присъединят към това приключение...

Статията е публикувана в електронно издание dnes.bg.

 



Тагове:   начин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 491173
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930