Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2016 11:40 - Дворецът Гуел
Автор: desitomova Категория: Туризъм   
Прочетен: 1030 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дворецът Гуел е първата голяма поръчка, която младия Гауди получава от Еусеби Геул, индустриалец, политик и меценат, който се превръща в най-важният клиент на архитекта и също така в един от най-добрите му приятели.

Сградата, която е построена между 1886 и 1890 г., съдържа есенцията на творбата на Гауди и е необходима за възприемането на следващите му архитектурни творби.

Гауди, запленен от ентусиаста Гуел, въвежда много мечтателни решения в проекта на двореца, иновативна концепция на пространството и на използването на светлината и орнаментни детайли на коването, керамиката, стъклото, използването на камъка и дървото с голяма оригиналност и богатство.

Дворецът се превръща в жилище за семейство Гуел Лопес докато се преместват в парка Гуел.

През 1945 г., по-малката дъщеря на Еусеби Гуел, Марче Гуел Лопес, преотстъпва двореца Гуел на общината в Барселона за културни цели.

Той е единствения пример за местна архитектура, която Гауди осъществява и която не е претърпяла съществени промени.

Антони Гауди Корнет (1852-1926) е роден в El Baix Camp. Потомък на бакърджии, прекарва детството си в Тарагона и по-късно се премества в Барселона за да учи архитектура.

В творбата на Гауди могат да се разграничат отличителните белези на два етапа. В първият етап, по време на който архитекта се вдъхновява от западното изкуство от неоготическото движение, показва вече една воля за скъсване с формалните утвърдени кодове. Това иновативно избухване достига кулминационната си точка с двореца Гуел, творба, с която Гауди въвежда голяма част от приноса си, който очертава основата на неговия по-нататъшен творчески път.

Вторият етап, зрелият му, съвпада с появата на модернизма в Каталония. Той представя окончателното преодоляване на всяко позоваване на историческите стилове и постигането на собствени визуални и структурни форми, т.е., това, което ще бъде известно по-късно като гуадиниана естетика.

Гауди, със събствения си стил, създаде уникални творби надарени със силно открояваща се възвишеност и със символизъм.

На 10 юни 1926 г. Гауди умира в Барселона на 74 години, вследствие на раните получени от трамвай, който го е ударил.

Еусеби Гуел Басигалупи (1846-1918) е роден в Барселона. Мъж със солидно икономическо, правно, научно и хуманистично образование, беше смел предприемач, лидер и теоретик на икономически протекционизъм, и верен на идеалите на консервативна Каталония.

През 1871 г. се оженва за Изабел Лопез Бру, дъщеря на първия маркиз на Комийас, с който прекарва десет години.

Участва много активнно в каталонската политика, бил е избран за съветник на кметството на Барселона и заместник в община Барселона.

Еусеби Гуел е патрон на писмеността и изкуствата на Каталония, патронаж символизиран преди всичко във фигурата на Антони Гауди.

Приятелството и взаимодействието на двамата дава като плод едни от най-признатите творби в световната скала на културното развитие.

Умереност, лукс, оригиналност, изискани детайли и иновативна концепция за пространство и осветеност, съчетано майсторски в двореца Гуел. Това е първият голям шедьовър на Гауди, обявен за световно наследство на ЮНЕСКО през 1984 г. като признание за неговата изключителна универсална стойност като ключова част от подновяването на архитектурата в целия свят.

Каним ви да дойдете на разходка в гаражите, магическите конюшни, величествената основна зала, залата на изгубени стъпки...
Качете се на покрива, за да се възхитите на гора от комини с невероятни форми и цветове.

Препоръчително е да посетите това място за да разберете и да се полюбувате на работата на този завладяващ художник.

 Текст и фотография: Десислава Томова


Материалът е публикуван на 29 септември (четвъртък) 2016 г. в сайта SOFIA LIVE



Тагове:   Барселона,   Гауди,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desitomova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 492059
Постинги: 142
Коментари: 15
Гласове: 227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930